Mijn Waarom

Wat maakt dat het nu zo belangrijk is dat je inzicht en rust creëert in je financiële huishouding.


Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de theorie volgens de pyramide van Maslov.
Als we ons al niet in de primaire basisbehoeften kunnen voorzien, dan hebben we honger en vrezen we voor ons leven. Je kunt zelf wel raden tot welke (negatieve) gedragingen en risico’s dit kan leiden. Door een salaris kunnen de meeste basisbehoeften betaald worden. Continuïteit van dat salaris (een contract/vaste aanstelling) geeft stabiliteit en een veilig en zeker gevoel voor de lange termijn. Een stukje zekerheid voor de dagelijkse levensbehoeften (eten en drinken) de zorg voor het gezin, huisvesting (een huis kopen misschien), maar ook in de sociale contacten op de werkvloer bijv. Je hoort ergens bij en bent onderdeel van een bedrijf. Hoe stabieler de onderste lagen van de pyramide zijn, des te meer kans we hebben om ons zelf te ontwikkelen tot een mens die open en respectvol in het leven staat op alle fronten.

 


Dit is een gevaarlijke ontwikkeling omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt op allerlei sociale zekerheden en de verantwoording wel bij de burger legt. Doordat alles ook nog digitaliseert, ben je mogelijk nog veel sneller het overzicht kwijt. Een mobiele telefoon (de belastingdienst maakt het al bijna onmogelijk om zonder een mobiel in te loggen) bijvoorbeeld is al voor bijna iedereen een noodzakelijk goed, een middel c.q. basisbehoefte om verder in de pyramide op te kunnen klimmen. 


Er zijn vele life events die een grote verandering kunnen veroorzaken in jouw financiële situatie en je leven volledig op de kop kunnen zetten:


Het is dus niet raar of vreemd dat je (soms) een onbalans ervaart, of dat je er te laat achter komt dat je misschien een pas op de plaats had moeten maken. Verstoppertje spelen heeft geen zin, kom ermee voor de dag, dan wordt die traan vanzelf weer een lach. Het laatste wat ik wil, is dat jij je schaamt, want ik wil je graag helpen! En ik weet het; ieder huisje heeft zijn kruisje, maar heb je problemen bel me dan, ik bal graag voor jou mijn vuist !


Er zijn vele life events die een grote verandering kunnen veroorzaken in jouw financiële situatie en je leven volledig op de kop kunnen zetten:


1. Dood van partner
2. Echtscheiding
3. Gevangenisstraf
4. Dood van een familielid
5. Persoonlijke ziekte / verwonding
6. Ontslag / Reorganisatie
7. Ziekte van familielid
8. Relatieproblemen
9. Verandering in financiële situaties
10. Dood van een goede vriend
11. Ander werk
12. Zakelijke aanpassingen

 


Maar ook positieve life events hebben invloed op jouw financiële situatie:


1. Huwelijk
2. Samenwonen
3. Zwangerschap
4. Geboorte
5. Creditcard
6. Aankoop woning, hypotheek
7. Met pensioen gaan
8. Kind met een mobiel (inmiddels kunnen we dit onder een basisbehoefte laten vallen)
9. Kind met een rijbewijs voor bromfiets of auto
10. Kind gaat studeren met of zonder lening
11. Kind en eigen zorgverzekering

Meer weten over uw mogelijkheden?

Wij geven vrijblijvend advies