Met lenen loop je op de tenen!

Inmiddels is onze maatschappij zo ingericht dat  lenen en leasen de gewoonste  zaak van de wereld is. Het kan tenslotte al beginnen als je zoon of dochter van 12 een mobiele telefoon aanschaft. Het aanschaffen van iets wordt hierdoor heel erg gemakkelijk gemaakt. We hoeven er tenslotte niet eens meer de deur voor uit! Op internet is alles te vinden, te koop, te leen, te leasen of op afkoop, wat je maar hebben wil.

Maar wat doen we eigenlijk als we lenen en/of leasen?

Bij lenen wordt er een geldbedrag verstrekt die je later weer terug betaalt met een vergoeding hierover in de vorm van rente. Dit kost altijd meer dan “gewoon” contant  te betalen!

Bij leasen huur je eigenlijk iets. Je hebt voor een periode bijv. een auto tot je beschikking en betaalt daar maandelijks een bedrag voor. Het wordt niet je eigendom en ook in dit maandelijkse bedrag zit een rentevergoeding verwerkt.

Eigenlijk best een gevaarlijke en rare ontwikkeling, want we zijn niet meer geneigd om geld te sparen en misschien iets opzij te zetten. We hebben geen reserves meer, maar hebben wel een schuld alleen ervaren en beseffen we dit niet zo, zolang alles “goed” gaat.

Toch vinden wij mensen het belangrijk om erbij te horen en is het verlangen zo groot dat we spullen  graag willen hebben. We sluiten daarvoor een lening af, of een leasecontract. Kopen we soms ook zelfvertrouwen? Of kopen we het ons kind het anders als enige niet heeft? Maar voor hoe lang is het? Waar gaat het nu eigenlijk om? Zijn de spullen die ik heb belangrijker dan wie ik ben? Word  ik er meer door gewaardeerd?

En ook ik vraag mezelf  nog wel eens af….hadden wij, of onze kinderen dit nu echt nodig of kochten we het omdat we het even zo leuk vonden staan?? Hebben zij of wij er nu echt lang plezier van gehad?? Zijn wij of zij er nu echt gelukkiger door?? Was het niet beter geweest om de aankoop van speelgoed eens uit te stellen tot Sinterklaas?? Waarschijnlijk was het dan een heel ander cadeautje geweest,  dan wat ze eerst wilden hebben. En wat is er mis mee om je kind ervoor te laten sparen, of er een klusje voor te laten doen? Met beide kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Het werkt natuurlijk ook niet mee dat de rentes op een spaarrekening dramatisch laag zijn en de behoefte om te sparen er niet groter en gunstiger op zijn geworden. Toch geeft sparen ons zekerheid (zie de Pyramide van Maslov, lenen en leasen zie ik niet in de pyramide staan….)!!  We kopen iets veel bewuster wanneer we er voor gespaard hebben. We gaan er zuiniger mee omdat we het meer waarderen. We hebben er moeite voor gedaan. We gedragen ons duurzamer!  Dat klinkt als muziek in je oren toch!